-
Coșul tau este gol!
Activitatile creierului - denumite si stari ale acestuia - au fost impartite dupa frecventa de vibratie in sapte categorii dupa cum urmeaza:
1) Delta: 0,5 - 4 Hz
2) Theta: 4 - 8 Hz
3) Alfa: 8 - 12 Hz
4) Beta: 12 - 16 Hz
5) Beta inalte: 16 - 32 Hz
6) Complexul K: 33 - 35 Hz
7) Beta supra-inalte: 35 - 150 Hz
1) Domeniul undelor Delta este cel in care activitatea energetica la nivelul creierului este extrem de redusa. Tipic se considera ca atunci cand EEG evidentiaza o activitate cerebrala cu o frecventa mai mica de 0,5 Hz, creierul respectiv este mort. Undele Delta descriu activitatea creierului atunci cand acesta se afla in sfera somnului profund, fara vise si cu o pondere mare la copiii pana la doi ani. Pe nivelele inferioare ale acestei game nu exista imagini mentale si nici nu se manifesta constiinta corpului fizic. Exista fiinte care experimenteaza domeniul undelor Delta ca expresie a unei profunde stari de meditatie, ca o stare fara ganduri, in care nu ne mai percepem ca fiind o forma sau o entitate fizica distincta ci mai curand ca o constiinta treaza, transcendenta, unificata cu constiinta universala. De asemenea, prezenta acestor unde mai este asociata si cu procesul complet si amplu al regenerarii fizice si al refacerii sau mentinerii sanatatii.
2) In domeniul undelor Theta, neuronii transmit influxul nervos cu o frecventa sporita fata de undele Delta. Aici pot aparea imagini, dar totusi realitatea exterioara nu este experimentata sub nici o forma pe nivelele inferioare ale acestei game; constiinta corpului fizic inca nu exista sau apare intr-o forma vaga, in care partile corpului apar ca entitati distincte (deci nu se afla in corelatie unele cu altele). Acestea sunt undele ce apar in timpul starii de somn cu vise. Theta este starea propice proceselor rapide si intense de invatare, a autosugestiei si a procedeelor de autovindecare, in care fiinta este intr-o profunda comunicare cu subconstientul propriu. Ele mai sunt asociate cu activitati creatoare si artistice aparand mai ales la subiectii umani care au preocupari artistice creatoare: scriitori, poeti, sculptori, pictori, regizori, actori.
3) Urmeaza domeniul undelor Alfa in care, spre deosebire de starile Delta si Theta fiinta este pe deplin constienta de corpul sau fizic si, in plus, acesta este pe deplin relaxat. In aceasta stare atentia noastra poate fi focalizata cu succes atat in exterior pentru rezolvarea problemelor si situatiilor de tot felul cat si in interior pentru realizarea si aprofundarea unei stari de meditatie dinamica. Undele Alfa sunt predominante in starile de concentrare sau de focalizare asupra unui centru interior imobil (spre exemplu o stare de centrare in propria fiinta). A invata sa ne generam unde Alfa la vointa inseamna a realiza in primul rand o anihilare considerabila a stresului in viata cotidiana. Este de asemenea o stare propice invatarii, de exemplu a limbilor straine sau a asimilarii rapide a oricaror cunostinte noi in care sfera constienta intervine mai mult si deci poate exista controlul asupra ideilor si cunostintelor induse, spre deosebire de starea precedenta in care acesta nu exista. Undele de tip Alfa se amplifica foarte mult la persoanele care practica meditatia sau orice disciplina spirituala autentica.
4) Urmeaza apoi gama undelor Beta . Este o banda de frecvente de vibratie care corespunde situatiei in care simturile sunt in alerta. Este specifica starii de veghe a fiintei in care aceasta se focalizeaza preponderent asupra stimulilor externi. Ele iau nastere prin orientarea predominanta a fiintei catre satisfacerea nevoilor imediate sau, altfel spus, de subzistenta, prezenta lor fiind pregnanta mai ales atunci cand calculam, aranjam, organizam, punem ordine si conferim un sens universului nostru exterior. Undele de tip Beta permit cel mai rapid raspuns si totodata asigura contactul cu cel mai mare numar de lucruri, fiinte, fenomene. Prezenta undelor Beta este considerabil amplificata in momentele de stres sau anxietate, permitandu-ne totodata sa controlam situatiile de tot felul si sa rezolvam problemele imediate cu care ne confruntam.
5) Domeniul vibratiilor Beta inalte este un domeniu in care fiinta se gaseste in stari mai tensionate, de lupta, de fuga sau anxietate puternica.
6) In jurul frecventei de 33 Hz gasim vibratiile specifice Complexului K , vibratii ce caracterizeaza procesele de iluminare brusca si de regula de scurta durata. Ele sunt specifice acelui “Da!” iluminator sau acelui moment in care Arhimede a spus “Evrika!” care survine intotdeauna in procesele de intelegere sau creativitate elevata.
7) Domeniul vibratiilor Beta supra-inalte nu mai poate fi explorat cu encefalograful clasic a carui frecventa nu depaseste 35 Hz. De aceea, cercetarile asupra acestor stari au ramas intr-o stare empirica. S-a stabilit insa cu precizie ca vibratiile Beta supra-inalte sunt specifice experientelor de dedublare, de trezire si ascensionare a energiei Kundalini, precum si a altor stari spirituale inalte caracterizate de un aflux puternic de energie care intensifica activitatea cerebrala.